ШТАМ BACILLUS THURINGIENSIS ДЛЯ БОРОТЬБИ З ШКІДНИКАМИ ГРИБІВ

Основні характеристики, суть розробки:

Відібраний штам використано в якості основи бактеріального препарату для боротьби з грибними комариками при вирощуванні грибів. Розроблена технологія інсектицидного бактеріального препарату. В якості компонентів поживного середовища застосовані недорогі доступні інгредієнти, що зумовлює невисоку собівартість біозасобу. Одержано експериментальні зразки препарату, використання якого призводить до загибелі личинок грибних комариків. Концентрація бактеріальних клітин складає більше 109 КУО/мл,   спор – більше 107 КУО/мл, інсектицидних параспоральних кристалів — близко 70%.  Штам не патогенний для людини і не впливає негативно на ріст грибів та процес плодоутворення.

Інновації та переваги пропозиції:

Для боротьби з комахами-шкідниками грибів проводять фумігацію приміщень  до початку вирощування грибів та застосовують фільтри і сітки для запобігання проникнення комах. Використання отрутохімікатів в процесі вирощування грибів неприпустимо через їх небезпеку для здоров’я людини та негативний вплив на розвиток грибів.

В Росії для боротьби з грибними комариками при вирощуванні грибів рекомендують бактеріальний препарат Бактокуліцид, призначений для боротьби з личинками кровосисних комарів. Бактеріальні препарати мають відносно вузький спектр дії, а грибних комариків (двокрилих міцетофагів) нараховується щонайменш 10 родин і  конкретно проти B. pilistriata  Бактокуліцид не діє.

Оформлюються заявки на видачу патентів України на інсектицидний штам,  спосіб виготовлення бактеріального препарату та його використання для боротьби з грибними комариками при вирощуванні гливи.

Потенційні замовники:

Розробка може бути реалізована для впровадження аграрним підприємствам, фермерським господарствам. Розробка також може бути використана в медичних виробничих закладах для створення, виробництва і контролю якості лікарських засобів медичного призначення.

Стан готовності розробки. Існуючі результати впровадження:

Виготовлені та апробовані експериментальні зразки бактеріального препарату для боротьби з грибними комариками. Впроваджені рекомендації по використанню бактеріального препарату для боротьби з грибними комариками на 200 грибних блоках гливи, в фермерському господарстві Овідіопольського району Одеської області. 

Інноваційні розробки ОНУ Інші інноваційні розробки Науково-дослідницькі групи