Лазерний фотоелектричний лічільник аерозольних частинок тіньового типу

Автори: Бекшаєв А.Я, Калугін В.В., Контуш С.М., Михайловська Л.В.

Назва підрозділу чи дослідницької групи:
Анотація пропозиції: У приладі використовується випромінювання лазерного діода (680 нм, 30 мВт), яке падає на вузьку щілину (товщина регульована, 10 або 20 мкм), позад якої розташований фотоприймач. Частинки аерозолю переносяться струмом повітря перпендикулярно до щілини. Коли частинка опиняється навпроти щілини, вона частково «затіняє» фотоприймач, через що його сигнал зменшується. Аналіз і обробка сигналу, здійснювані за допомогою персонального комп’ютера, дозволяють судити про розмір частинки. В результаті вимірювань отримується повне число частинок, їх концентрація та розподіл по розмірах.

Інновації та переваги пропозиції:
Розробка НДР виконується на основі досвіду конструювання лазерних приладів в ОНУ і аерозольних приладів в ОДАХ і може бути оцінена як ноу-хау.

Стан готовності розробки:
Виготовлено експериментальну серію. Проведено лабораторне випробування. Рахівник використовується для дослідження характеристик зварювального аерозолю у Фізико–Хімічному інституті захисту навколишнього середовища і людини Міносвіти і науки та НАН України та на підприємстві „Новатех-Електро”, м. Одеса.

Порівняння з аналогами:
Технічні параметри та експлуатаційні характеристики розробленого рахівника частинок відповідають рівню сучасних зарубіжних приладів відповідного класу.

Скачати архів з детальним описом

Інноваційні розробки ОНУ Інші інноваційні розробки Науково-дослідницькі групи