Лазерна комбінована система для визначення параметрів димів та аерозолів

Автори: Попов А.Ю., Гоцульский А.В., Чечко В.Е., Шафран Л.М., Пресняк І.С.

Назва підрозділу чи дослідницької групи:
Анотація пропозиції: Прилад дозволяє одночасно вимірювати оптичну щільності димів і аерозолів та визначати середній розмір частинок, що їх утворюють. Робота приладу заснована на одночасному використанні двох методів: визначення спадання інтенсивності тестуючого лазерного пучка, що проходить через шар диму чи аерозолю та методу малокутового розсіювання світла. Реєстрація інтенсивності тестуючого лазерного пучка, кутової залежності інтенсивності розсіяного світла та опорного сигналу проводиться телекамерою, що з’єднана з комп’ютером, який проводить обробку та представлення отриманих даних. Джерелом світла є напівпровідниковий лазер, який може живитися від USB порта ноутбука, що робить установку портативною.

Інновації та переваги пропозиції:
Розробка виконана на основі досвіду конструювання лазерних приладів в НДІ фізики ОНУ і може бути оцінена як ноу-хау. Комбінований характер методу не має аналогів.

Стан готовності розробки:
Виготовлено експериментальний зразок. Проведено лабораторне випробування.

Порівняння з аналогами:
Технічні параметри та експлуатаційні характеристики розробленого приладу відповідають рівню сучасних зарубіжних приладів відповідного класу.

Скачати архів з детальним описом

Інноваційні розробки ОНУ Інші інноваційні розробки Науково-дослідницькі групи